T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram

Kdaj potovati kam?

Nekaj nasvetov spodaj:

Januar: Evropa je večinoma mrzla in siva, če torej niste zimski navdušenec se odpravite lovit sončne žarke na kakšen karibski otoček, v MEHIKO, AVSTRALIJO ali pa NOVO ZELANDIJO, kjer je sedaj višek poletja. Januar je super mesec za obisk ARGENTINE in ČILE, kjer se lahko odpravite na treking po PATAGONIJI. JV AZIJA, INDIJA in SRI LANKA so tudi dobra izbira – zrak je topel, a še ni prevroče. Če ste le bolj za zimo, potem vam kakšen teden SMUČANJA V AVSTRIJI, ITALIJI ali ŠVICI ne uide. Za bolj cenovno ugodne smučarske variante se odpravite v BIH ali pa na primer v ČRNO GORO. Poletite na Islandijo ali pa v skandinavske dežele, če želite videti POLARNI SIJ, a se dobro pripravite na nizke temperature, ki dosežejo tudi do -30 C in še nižje. Januar je tudi najboljši čas za obisk ANTARKTIKE, kjer so dnevi takrat najdaljši in najtoplejši.

IZOGNITE SE evropskih držav (razen, če greste tja na smučanje), prav tako zdaj zaradi deževnih dob ni najboljši čas za obisk PERUJA, delov INDONEZIJE, MADAGASKARJA in POLINEZIJSKIH otočkov.

Februar: Za malo romantike se na Valentinovo odpravite v PARIZ (če ga praznujete seveda), še vedno lahko SMUČATE povsod na evropskih smučiščih, za malo drugačno izkušnjo si oglejte KARNEVAL V RIU, TRINIDADU ali pa v nam bližnjih BENETKAH. Za dozo D vitamina poletite na FILIPINE, v EGIPT, INDIJO, JUŽNO AFRIKO, države JUŽNE AMERIKE, AVSTRALIJO ali pa NOVO ZELANDIJO. Na mrzlem severu Evrope lahko še vedno opazujete POLARNI SIJ.

IZOGIBAJTE SE MADAGASKARJA, INDONEZIJE in POLINEZIJE, saj je tam pade še vedno velika količina dežja.

Marec: Južna Evropa se začenja ogrevati in na PORTUGALSKEM, ŠPANIJI, MALTI, CIPRU, GRČIJI in ITALIJI se že lahko prepustite sončnim žarkom v lahkotnih oblačilih. Zime željni izberite smuko na kakšnem ledeniku v FRANCIJI ali pa v skandinavskih deželah, kjer je še vedno ugoden čas, da ugledate AURORO BOREALIS. Suha sezona je še vedno na KARIBIH, MALDIVIH in v večini Azije vključno z INDIJO, ki jo marca lahko obiščete preden se začne monsunsko deževje. Marec je tudi odličen za obisk MAROKA, OMANA, EGIPTA, ZAE in JORDANIJE. V NEPALU se sneg že topi in podnebje je spet ugodno za trekinge.

ZDA je v tem času Spring Break in določena območja so polna študentov, prav tao bolj turistični predeli držav, ki na veliko praznujejo Veliko noč. KENIJAin TANZANIJA sta v deževni dobi, prav tako MADAGASKAR, EKVADOR inPERU.

April: Še vedno odličen čas za obisk MAROKA, EGIPTA in ARABSKEGA POLOTOKA,preden se začne huda vročina. Ujamite zadnje smučarske dni v FRANCIJI ali pa se podajte na road trip po JUŽNOEVROPSKIH DRŽAVAH, kjer je zdaj podnebje že prav prijetno. April je najboljši mesec za obisk JAPONSKE, če hočete videti cvetoče češnje in pa NIZOZEMSKE, kjer se vozite med polji cvetočih tulipanov. NAMIBIJA in JUŽNA AFRIKA sta zdaj pametna izbira, prav tako deli ZDA kot so KALIFORNIJA, FLORIDA in NEVADA.

KENIJO, TANZANIJO, ZANZIBAR in amazonske predele EKVADORJA in PERUJA prišparajte za kdaj drugič. Prav tako sever in centralni del Evrope, saj zna biti aprila kar deževno.

Maj: Zakaj si ne bi privoščili kolesarskega izleta kjerkoli v JUŽNI EVROPI, kjer se zdaj lahko že vržete v morje. HRVAŠKA, ŠPANIJA, PORTUGALSKA, FRANCIJA, GRČIJA, ČRNA GORA, MALTA in ITALIJA so samo nekatere izmed držav, ki se jih sedaj splača obiskati. Zdaj je tudi najboljši čas da skočite na zeleni MADAGASKAR, kjer je deževje ponehalo, na KITAJSKO, v IRAN, v NAMIBIJO, JUŽNO AFRIKO in BOTSWANO.

KENIJA, TANZANIJA in ZANZIBAR so še vedno bolj deževne, prav tako JV AZIJA, še posebno območja okrog reke Mekong, ki zna popljavljati, poleg tega pa ta predel sedaj doseže najvišje temperature.

Junij: Še vedno dober čas za obisk katerekoli EVROPSKE DRŽAVE, preden se začnejo šolske poletne počitnice. GRČIJA, TURČIJA, BULGARIJA in druge južnoevropske dežele so zdaj že prijetno ogrete in morje je dovolj toplo za vse željne plavanja. Ogreva se tudi sever Evrope – zdaj je čas za BALTSKE DRŽAVE, DANSKO in SKANDINAVIJO, ŠKOTSKO, IRSKO in ANGLIJO. Tudi KANADA in ZDA z ALJASKO so optimalne. Safariji v KENIJI in TANZANIJI so po deževni dobi spet v povpraševanju.

EGIPT, MAROKO, dežele arabskega polotoka in CENTRALNA AFRIKA so že hudo vroče. Zdaj tudi ni najboljši čas za INDIJO , kjer je še vedno monsunsko obdobje. AVSTRALIJA in NOVA ZELANDIJA sta se malo shladili, a jih še vedno lahko obiščete, na ARGENTINO in ČILE pa junija raje pozabite.

Julij: EVROPA je še zelo popularna zaradi lepega toplega vremena. Na ISLANDIJI in severnih deželah so dnevi zdaj dolgi in toplejši, glavna sezona pa še vedno traja na HRVAŠKEM, v GRČIJI, ITALIJI in ŠPANIJI. Julij je super za obisk južne FRANCIJE , kjer vas pričakajo neskočna lila polja sivke. Prav tako je ta čas leta ugoden za obisk ZDA, KANADE, ALJASKE, NAMIBIJE, JUŽNE AFRIKE, BOTSVANE, TANZANIJE ter KENIJE. Poletni meseci so ugodni tudi za obisk BALIJA.

V določenih delih AZIJE monsunsko obdobje še kar traja, v centralni AFRIKI, na Bližnji Vzhodu in ARABSKEM POLOTOKU pa še vedno vztraja huda vročina.

Avgust: BALTSKE DRŽAVE in SEVER EVROPE je še vedno pri vrhu seznama držav, katere se splača obiskati v poletnih mesecih, prav tako RUSIJA, GRENLANDIJA, ALJASKA, KANADA in ZDRUŽENO KRALJESTVO. HRVAŠKA in večina JUŽNE EVROPE je še vedno na vrhuncu turističnega obiska.

JV AZIJA, JAPONSKA, ARGENTINA in ČILE niso ravno najbolj ustrezni za obisk v avgustu, po ITALIJI pa zna biti še več gneče kot ponavadi, saj imajo italijani avgusta glavne počitnice.

September: HRVAŠKA, GRČIJA, ŠPANIJA, PORTUGALSKA in ITALIJA so perfektna izbira – zdaj ko so množice že odšle lahko uživate bolj v miru, morje pa ima še vedno ugodno temperaturo, prav tako popusti vročina, ki je nekateri ne prenašajo najbolje. Večina evropskih držav uživa ugodno podnebje, prav tako NAMIBIJA in JUŽNA AFRIKA, KITAJSKA in večina ZDA.

JV AZIJA naj še malo počaka, tudi INDIJA je že bolj deževna, JAPONSKI pa grozijo tajfuni. FLORIDA, KARIBI in OSREDNJA AMERIKA se nahaja v sezoni hurikanov.

Oktober: V večini Evrope se začenja bolj grdo vreme z več dežja in bolj mrzlimi dnevi. Odlične destinacije za pobeg na toplo so južna ŠPANIJA, PORTUGALSKA z MADEIRO, KANARSKI OTOKI, KAPVERDSKI OTOKI, MALTA, GRČIJA, TURČIJA, CIPER, EGIPT in MAROKO. Bližnji vzhod in arabski polotok sta izven glavne vročine in tudi dobra odločitev. Monsunsko obdobje se bliža koncu in zdaj je primeren čas za treking v Nepalu, potovanje po VIETNAMU in pa BURMI, MADAGASKARJU, MALDIVIH, SRI LANKI in INDIJI. Obiščete lahko še malo manj vroče puščavske predele USA, ogrevata pa se tudi ARGENTINA in ČILE.

SKANDINAVSKE dežele in ISLANDIJO zaradi dežja in bolj hladnega vremena raje preskočite, KARIBI so še vedno v sezoni hurikanov.

November: Čas za države ARABSKEGA POLOTOKA, EGIPT, MAROKO, KANARSKE in KAPVERDSKE OTOKE, če želite malo dlje si privoščite oddih na HAVAJIH. JUŽNA AMERIKA, AVSTRALIJA in NOVA ZELANDIJA imajo že bolj poletne temperature, vreme je bolj stabilno v JV AZIJI in na JUGU AFRIKE. Proti koncu meseca novembra se lahko udeležite kakšnega tradicionalnega smučarskega podaljšanega vikenda ob otvoritvi sezone v AVSTRIJI, ITALIJI, ŠVICI ali paFRANCIJI.

November zna biti najmanj ugoden mesec za pohajkovanja po Evropi, zaradi pogostega sivega in deževnega vremena, včasih tudi prvega snega. Prvi božični sejmi se odpirajo v nekaterih evropskih prestolnicah in praznični čas že trka na vrata.

December: Obiščite Božička v FINSKEM ROVANIEMIJU in pričakajte vstop v novo leto na enem izmed evropskih smučišč. Povsod po Evropu najdete BOŽIČNE SEJME, veliko slednjih v NEMČIJI (Nürnberg, Dresden, Aachen…), bližje Slovenije pa se nahajajo še v ZAGREBU, SALZBURGU in GRADCU. Če vas bolj kot zimsko vzdušje zanimajo plaže in sonce potem lahko poletite v INDIJO, ARGENTINO, ČILE, KARIBE in OSREDNJO AMERIKO. Poletje je tudi v AVSTRALIJI in NOVI ZELANDIJI, SEVER AFRIKE zna biti še topel, zanimiva izbira pa je npr. SENEGAL.

KITAJSKI, JUŽNI KOREJI in južni EVROPI se zdaj raje ognite, saj vremenske razmere niso najboljše, države na JUGU AFRIKE pa so zdaj zelo vroče.

Čeprav določeno državo obiščete v deževni dobi, to še ne pomeni, da bodo na vas vsak dan padli hektolitri dežja, lahko se zgodi da bo vsak dan pol ure deževalo, potem pa bo sijalo sonce, kot da se ni nič zgodilo. Tudi poletno vreme v Evropi je ponavadi toplo in lepo, a se zna zgoditi da ujamete ravno tisti slab teden, ko vsak dan dežuje in je le 18C. Tako da je na koncu koncev vse skupaj malo odvisno tudi od sreče ;).

Ali vam pakiranje dela težave?

Tukaj nekaj preprostih nasvetov:

 • pripravite manjši nahrbtnik/torbico kot ročno prtljago in vanjo spravite nekaj kosov DODATNIHOBLAČIL (majica, spodnje perilo in lahek pulover) – v primeru, da se vaša prtljaga na poti zgubi, vam ne bo treba takoj v trgovino
 • iz istega razloga, spakirajte del oblačil v PRTLJAGOSOPOTNIKA (če potjete v paru ali pa v skupini seveda), oni pa del svojih v vašo.
 • DOKUMENTEin mobilni telefon imejte vedno pri sebi
 • ne nosite vse GOTOVINEv denarnici
 • 1/3 nahrbtnika/kovčka vedno pustite PRAZNEGA– na poti ne boste imeli časa tako lepo spakirati, kot ste doma, po možnosti pa boste še kaj novega kupili
 • raje vzemite manj oblek in jih sproti OPERITE

 

Kaj je dobro preveriti oziroma narediti preden gremo na pot? 

 • preverite, če potrebujete VIZOin če jo lahko dobite na letališču takoj po pristanku (VOA- visa on arrival) ali jo morate urediti od doma (slednje vam lahko vzame kar nekaj časa)
 • preverite veljavnost POTNEGA LISTA, ki mora biti včasih veljaven še najmanj 6 mesecev
 • preverite, če je za vstop v državo obvezno kakšno CEPLJENJEin kakšen je riziko malarije
 • uredite si mednarodno ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE
 • če imate namen najeti avto, se pozanimajte ali je za to potrebno MEDNARODNOVOZNIŠKO DOVOLJENJE, ki se izda le za nekaj let (odvisno od države, ki ga je izdala)
 • naredite KOPIJOprve strani potnega lista. Nikoli je ne nosite skupaj s potnim listom, raje jo shranite na drugo mesto (recimo v kovček)
 • preverite kakšne ELEKTRIČNEVTIČNICE so v državi kamor potujete in si po možnosti priskrbite ustrezni adapter. Še najboljše pa je kupiti kar univerzalnega, ki ga lahkko večkrat uporabite na različnih koncih sveta
 • preverite CENEKLICEV in sporočil pri vašem mobilnem operaterju in razmislite o nakupu lokalne SIM kartice
 • ugotovite, kje je najbolj pametno ZAMENJATIGOTOVINO v lokalno valuto
 • dobro preberite forume in Tripadvisor za AKTUALNECENE STORITEV kot so npr vožnja s taksijem, razni izleti, cena vode – vsakršna informacija bo uporabna in naj vam služi kot podlaga, da vas ne bojo že prvi dan vsi okrog prinesli. Vedno je dobro imeti približno idejo koliko naj bi nekaj stalo.
 • pri vaši banki povprašajte, kako je z dvigom gotovine na BANKOMATIH. Včasih so visoki dodatni stroški na posamezen dvig. Vedno s sabo vzamite dovolj gotovine, v primeru, da bankomat ne sprejme vaše kartice ali pa da bankomata sploh ni.
 • naučite se nekaj osnovnih besed in fraz v lokalnem JEZIKU!

Ali lahko pri nas rezervirate poljubno ponudbo, ki ste jo našli na spletu?

Večino ponudb vam lahko rezerviramo po enakih pogojih ter ceni kot ste jo našli na spletu. Seveda je prej potrebno preveriti razpoložljivost mest oziroma sob.

O nas

O nas
Kontakt z nami

Delovni čas:

 • Ponedeljek: 9.00-17.00
 • Torek: 9.00-17.00
 • Sreda: 9.00-17.00
 • Četrtek: 9.00-17.00
 • Petek 9.00-14.00
 • Sobota, Nedelja, Pazniki: Zaprto

Kontakt z nami

Turistična agencija Dopustek
Ulica Jule Vovk Molnar 4, 4260 Bled

M:+386 (0)4 620 02 30
E:info@dopustek.si