T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram

Turčija (turško: Turkiye) leži na Mediteranu v pokrajini Anatolija Zahodne Azije, z majhnim delo v jugovzhodni Evropi, ločuje ju Turška ožina. Turčija ima obale na Črnem morju, Egejskem morju in Sredozemskem morju.

Turčija je idealna destinacija na Mediteranu za družinske počitnice oz. potovanja z letalom. All inclusive hoteli z veliko first minute in last minute ponudb. Dopust na destinacijah Alanya, Antalya, Side, Belek, Lara, Kemer, ...

Kaj morate vedeti:

Dokumenti: Potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev 

Denar: Uradno plačilno sredstvo je turška lira (TRY). Bankovci TRY so v apoenih po 100, 50, 20, 10, 5 in 1 TRY. Kovanci – kurusso po 50, 25, 10, 5 in 1. Razmerja valut: 1 € je približno 3,02 TRY. Denar lahko menjate na vseh poštah, hotelskih recepcijah in menjalnicah. V večini trgovin in restavracij sprejemajo kreditne kartice Mastercard in Visa. 

Jezik: Uradni jezik je turški, kurdsko govori manjšina na jugovzhodu. V turističnih krajih se večinoma lahko sporazumevate v angleškem, nemškem, angleškem in francoskem jeziku.

Čas: Slovenija 12.00 – Turčija 13.00

Glavno mesto: Ankara

Telefon: Mednarodna klicna številka za Turčijo je +90. Vodilni mobilni operaterji podpirajo roaming z evropskimi in mednarodnimi ponudniki.

Zdravstvene storitve: Da bi preprečili pike komarjev, vam priporočamo uporabo insekticidov in električnih vtikačev proti komarjem. Priporočamo, da na letovanje vzamete priročno lekarno, ki vsebuje tako zdravila, ki jih redno potrebujete, in zdravila za običajne težave, ki se pojavljajo na potovanjih (predvsem diarejo). Standard na področju zdravstva je primeren. Sekundarne in postoperacijske storitve pa ne ustrezajo zahodnim standardom. Slovenija s Turčijo nima podpisane konvencije o zdravstvenem zavarovanju, zato je treba zdravstvene storitve plačati v kraju samem (praviloma z gotovino). Ob predložitvi računa vsem zavarovancem doma Zavod za zdravstveno zavarovanje povrne domačo standardno ceno, vendar po predhodnem mnenju zdravnika izvedenca o nujnosti zdravljenja. Vsem potnikom, ki bodo aranžmaje iz tega kataloga plačali po rednih cenah iz priloženega cenika, Intelekta podarja zdravstveno zavarovanje z asistenco CORIS, ki potnikom omogoča 24-urno zdravstveno pomoč oziroma asistenco, finančno varnost v okviru dogovorjene zavarovalne vsote, kritje stroškov zdravljenja, vseh potrebnih prevozov in prevoza domov. 

Javna prevozna sredstva: Za povezavo med večjimi mesti so na voljo cenovno ugodni avtobusi, ki vozijo s postajališč na obrobju mesta, kjer lahko tudi kupite vozovnice. Za krajše razdalje lahko koristite tako imenovani dolmus (zbirni taksi, navadno je to kombi ali minibus) in navadne taksije. Cena vožnje je ugodna, vendar priporočamo, da se glede nje pogodite že pred začetkom vožnje. 

Promet in ceste: Na razpolago so taksiji, možnost najema avtomobilov, motornih koles in koles.

Podnebje: Ob obalah Egejskega in Sredozemskega morja prevladuje sredozemsko podnebje. Vzdolž turške riviere je tekom celega leta subtropsko podnebje. Poleti so temperature okoli 30 ºC. 

Šport: Na voljo so različne športne dejavnosti, kot so kolesarjenje, jahanje, jadralno padalstvo, rafting in veliko število vodnih športov (potapljanje, srfanje, jadranje).

Hrana in pijača: Hrana je v hotelih prilagojena evropskemu okusu. Turška kuhinja ponuja bogat izbor juh, predjedi, zelenjavnih in mesnih jedi, pa tudi sladic in solat. Predjedi (mezeler): pečena zelenjava, olive, ovčji sir in tramasalata (namaz iz ribjih iker) z belim kruhom. Kot mesno jed nudijo perutnino, jagnjetino in koštrunovo meso kot enolončnico, mleto meso ali nabodalo. Izbirali boste lahko med: köftami (mesnimi kroglicami), sis kebabom (ražnjiči), döner kebapom (meso v kruhu), dolmami (z rižem, pinjolami in rozinami polnjene paprike, jajčevci, trtini ali zeljni listi) in börekom (majhne pite iz listnatega testa, polnjene z mesom). Poobedek (tathlar) lahko sestavljajo: shekerpare (medene sladice, z orehi in pistacijami polnjeni piškoti), sütlacom (hladen rižev narastek), pudingi ali baklava. Za aperitiv vam bodo ponudili raki (janeževo žganje). Med alkoholnimi pijačami priporočamo turško pivo Efez in različna vina. Brezalkoholne pijače so ayran (mešanica jogurta in vode s ščepcem soli) in razni sveže iztisnjeni sadni sokovi (pomarančni sok, sok granatnega jabolka). Poleg turške kave vam v večini hotelov ponudijo tudi instant kavo.

Nakupi: Ugodni nakupi so na stojnicah in bazarjih (tržnicah), predvsem razni okrasni in uporabni predmeti iz različnih materialov. Izdelki iz usnja, ročno tkane preproge, srebrn in zlat nakit, začimbe, izdelke iz bombaža, tekstil, čipke, izdelki iz oniksa, keramike in lesa… Mešetarjenje oz. pogajanje za ceno je obvezno, zato si je potrebno za nakupe vzeti nekaj časa in predvsem dobre volje. Običajno vam ponudijo čaj, da bi v prijetnem vzdušju pogajanje obrodilo sadove za obe strani.

Napitnina: Napitnine so vedno dobrodošle in ponekod že kar pričakovane (nosači, vozniki). V restavracijah so običajno v višini 10 % od zneska računa.

Voda: Pitje vode iz pipe ni priporočljivo, prav tako ne umivanje zob s to vodo. Uporabljajte ustekleničeno vodo. Izogibajte se tudi ledu v pijači.

Predstavništva: V Sloveniji:Veleposlaništvo Republike Turčije, Livarska 4, 1000 Ljubljana, tel.: 01 236 41 50, faks: 01 436 52 40. V Turčiji: Veleposlaništvo Republike Slovenije, Kirlangic Sokak No. 36, 06700 Gaziosmanpaša, Ankara, 4221 Turčija, tel.: +90312 405 4221, faks: 00 90 312 426 0216.

Niste našli želene ponudbe?

O nas

O nas
Kontakt z nami

Delovni čas:

  • Ponedeljek: 9.00-17.00
  • Torek: 9.00-17.00
  • Sreda: 9.00-17.00
  • Četrtek: 9.00-17.00
  • Petek 9.00-14.00
  • Sobota, Nedelja, Pazniki: Zaprto

Kontakt z nami

Turistična agencija Dopustek
Ulica Jule Vovk Molnar 4, 4260 Bled

M:+386 (0)4 620 02 30
E:info@dopustek.si