T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram


Namestitev: 
Hotel 3*, po programu
Trajanje: 16 dni
Storitev: letalo, let. takse, transfer
Poleti iz: Ljubljane ali bližnjega letališča

Program potovanja:
 

Peru je ena najbolj raznolikih dežel na svetu. Tu se nahajajo čudovite pokrajine - od mogočnih vrhov in sotesk sredi Andov do deževnega tropskega gozda in najbolj suhe puščave na svetu. Nikjer drugje ne najdemo toliko različnih vrst ptic, sesalcev in metuljev kot v Peruju, hkrati pa so tu ohranjeni neizmerni, tihi ostanki kultur izpred Kristusovih časov pa vse do časa Inkov, ki jih najdemo na presenetljivo visokih in najbolj nedostopnih mestih.

Potovanje Med potomci Inkov pričnemo v obmorski Limi, glavnem perujskem mestu. V Paracasu, se sprehodimo po rdečih in belih plažah ter občudujemo visoke pečine nad Ocenaom, na otočju Ballestas srečamo različne morske ptice, morske leve in pingvine. V Nazci, sredi puščave Atacama nam domišljijo burijo skrivnostne črte, v Arequipi pa se sprehodimo po najlepšem perujskem kolonialnem mestu.

Obiščemo enega najglobljih kanjonov na svetu - Kanjon Colca, kjer z malo sreče vidimo tudi kondorje, največje leteče ptice na planetu. Pot nadaljujemo proti jezeru Titikaka, kjer nas na otoku Taquile čaka nepozabno doživetje z domačini!

Cusco, "Popek sveta" in mesto neverjetne lepote leži visoko v osrčju Andov na višini 3.300 metrov. Tu se srečamo z ostanki neverjetne inkovske civilizacije, ki nas potem spremlja še naprej skozi Sveto dolino (Valle Sagrado), pa vse do vrhunca potovanja, obiska skrivnostnega in čarobno lepega Machu Picchuja.  

1. dan LJUBLJANA – EVROPA – LIMA.

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča proti Limi. Po pristanku ureditev obmejnih formalnosti, prevoz do hotela in namestitev. Nočitev.

2. dan LIMA – PARACAS.

Zajtrk. Dopoldan obiščemo muzej predkolumbovske umetnosti Larco. Impresivna zgradba v kolonialnem stilu iz 18. stoletja je v zasebni lasti in hrani 45.000 predmetov predkolumbovskih kultur, ki pričajo o razvoju različnih civilizacij na ozemlju današnjega Peruja. Popoldan se odpeljemo proti obmorskemu Paracasu. Nočitev.

3. dan PARACAS – ISLAS BALLESTAS – NAZCA.

Zajtrk. Odpravimo se na izlet s čolnom okoli otočja Ballestas, kjer ima zatočišče veliko število živalskih vrst – od ptičev do morskih levov, celo pingvini se najdejo vmes. Nekateri to otočje z razlogom imenujejo tudi mali Galapagos. Popoldan se odpeljemo do Huacachine, oaze z jezercem, ki se skriva sredi visokih sipin. Za doplačilo se lahko zapeljemo z buggyi po sipinah in se preizkusimo v deskanju po drobnem puščavskem pesku. Lahko pa se zgolj v miru sprehodimo okoli jezerca in po bližnjih sipinah. V večernih urah prispemo v Nazco, kraj z največjo uganko na svetu. Nočitev.

4. dan NAZCA – AREQUIPA.

Zajtrk. Kdo je izrisal skrivnostne črte v puščavi ni več skrivnost. Prav tako ni skrivnost kdaj. Še vedno pa ostaja skrivnost zakaj, saj so liki in črte vidni le iz zraka. Je morda ljudstvo Nazca znalo pred slabimi dva tisoč leti že leteti? Po želji (doplačilo) si privoščimo polet z letalom nad skrivnostnimi slikami in črtami, z razglednega stolpa pa si od bliže pogledamo dva izmed likov: drevo in roke. Prosto popoldne izkoristimo za počitek. Zvečer se vkrcamo na udoben spalni avtobus, sledi nočna vožnja do Arequipe.

5. dan AREQUIPA.

V zgodnjih jutranjih urah prispemo v Arequipo, belo mesto. Država v državi. Samooklicana republika in najlepše perujsko kolonialno mesto. Po osvežitvi in zajtrku obiščemo samostan svete Katarine. Barvite hiše in ulice, vrtovi ter dvorišča dajejo samostanu občutek mesta v mestu, zgodba, ki se je odvijala za temi zidovi, pa nam razkrije kakšno je bilo življenje evropskih prišlekov pred slabimi petsto leti. In to ne samo znotraj zidov samostana. V bližnjem muzeju obiščemo Juanito, inkovsko izbrano deklico, ki so jo pred več kot pol tisočletja Inki pospremili na 6.300 metrov visoki vulkan Ampato in jo podarili bogovom v zameno za njihovo naklonjenost. Popoldne izkoristimo za pohajanje po Arequipi. Morda se odpravite na tržnico, morda po trgovinah, ali pa zgolj posedate na najlepšem trgu v Južni Ameriki in uživate. Nočitev.

6. dan AREQUIPA – CHIVAY.

Poslovimo se od belega mesta in nadaljujemo z vožnjo proti kanjonu Colca. Pot nas vodi skozi pravo andsko pampo, okrašeno z visokimi vulkani in prostranstvi, polnimi lam in vikunj. Kmalu se povzpnemo na najvišjo točko na naši poti, na kar 4.910 metrov visoki prelaz Mirador de los Andes, razgledišče sredi vulkanov. Popoldan prispemo v kanjon Colca, ki nas očara s čudovito panoramo, slikovita pokrajina je kot krpanka barvitih polj in teras. Nočitev.

7. dan CHIVAY – CRUZ DEL CONDOR – PUNO.

Zajtrk. Kanjon Colca velja s svojimi dobrimi tri tisoč metri za enega najglobljih kanjonov na svetu. Fantastična pokrajina barvitih polj, prepredenih s terasami. Domačini v barvitih nošah in z značilnimi klobuki. Mimo slikovitih vasi se odpeljemo nad strmimi bregovi kanjona do razgledišča imenovanega Cruz del Condor. V pečinah pod križem gnezdi nekaj deset kondorjev, izjemnih  jadralcev. Če nam bodo bogovi in vreme naklonjeni, bomo priča neverjetni predstavi teh, za Inke svetih živali. Najprej drobne pike globoko pod nami se počasi dvigajo, dokler nas ne preletijo tako rekoč iz oči v oči. Mogočno! Pesem El Condor Pasa šele sedaj dobi pravi pomen. Za kosilo se ustavimo v Chivayu, upravnem središču kanjona Colca, potem pa se vrnemo na včerajšnjih 4.910 metrov in nadaljujemo pot po sanjavi samotni pokrajini proti jezeru Titikaka. V Puno prispemo v večernih urah. Nočitev. 

8. dan PUNO – TITIKAKA (3810 m) – čoln do otoka UROS in TAQUILE.

Zajtrk. Titikaka velja s svojimi 3810 metri nadmorske višine za najvišje plovno jezero na svetu. S čolnom se zapeljemo do slamnatih plavajočih otokov Uros. Domačini jih že tisočletje gradijo iz trsja, ki raste v plitvinah tega jezera. Nekoč so otoki zanje predstavljali varnost pred plemeni s celine, zdaj pa jim vse bolj predstavljajo ekonomsko varnost, nam pa enega najbolj neverjetnih bivalnih okolij. Nadaljujemo do pravega otoka Taquile, kjer vaščani strogo nadzirajo obisk turistov in s tem ohranjajo pristnost vaškega življenja. Na otoku ni hotelov, zato prespimo pri gostoljubnih domačinih. Čaka nas prijeten večer s staroselci. A tu kopalnice ne pričakujte. Večerja in nočitev. 

9. dan TAQUILE – PUNO – CUSCO. 

Zgodnji zajtrk in slovo od domačinov, saj na jezeru že čaka barka, ki nas bo odpeljala nazaj na obalo mesta Puno. Nadaljujemo vožnjo po Altiplanu, prekrasni visoki Andski planoti. Pot nas vodi med samotnimi indijanskimi vasmi, prostranimi pašniki, v ozadju pa kraljujejo mogočni šesttisočaki. Altiplano je bilo nekoč davno morje, od katerega pa je ostalo le jezero Titikaka in pa neskončna planota, polna sonca in visokogorske svetlobe. Prav nič čudnega ni, da so ravno tod Inki pričeli častiti Intija, boga sonca. Med potjo si bomo pogledali še predinkovski Sillustani, ki leži na planoti nad tihim jezerom Umayo in ki nas napolni s prav posebno energijo. Večerni prihod v Cusco (UNESCO). Mesto, ki so ga pred dobrimi petsto leti zgradili Inki, nas navduši s svojo arhitekturo, ki je krasna mešanica monumentalne inkovske gradnje in prefinjene španske kolonialne arhitekture. Nočitev. 

10. dan CUSCO. 

Zajtrk. Sedaj smo že dobro aklimatizirani, zato se peš odpravimo do približno uro oddaljene inkovske trdnjave Sacsayhuaman, ki leži kakšnih dvesto višinskih metrov nad mestom. Mogočni inkovski zidovi nas prvič soočijo z vprašanjem, ki si ga bomo na poti zastavili še večkrat – kako jim je uspelo zgraditi tako veličastne zgradbe, čeprav niso poznali ne železa in ne kolesa na osi. Sprehod med kamnitimi bloki nas popelje petsto let nazaj med skrivnostne obrede te neverjetne civilizacije. Z vrha nad trdnjavo pogledamo še na Cusco s ptičje perspektive, potem pa se vrnemo na glavni mestni trg, ki ga krasita veličastna stolnica in filigranska Jezuitska cerkev. Obisk stolnice nam razodene še drugo zgodbo, tisto o španskem osvajanju inkovskega kraljestva in o moči katoliške cerkve, seznani pa nas tudi z eno najpomembnejših južnoameriških umetnostnih smeri – cuscensko slikarsko šolo. Nedaleč od glavnega trga vstopimo še v glavne inkovske templje, imenovane Quoricancha, ki po natančnosti gradnje mejijo na popolnost. Tukaj je bil za Inke "popek sveta" in od tod so se njihovi svečeniki obračali k bogovom. Kakšno urico, ki nas še loči do noči, izkoristimo za spoznavanje s perujsko kulinariko in domačo obrtjo. Nočitev. 

11. dan CUSCO – PISAC – URUBAMBA. 

Zajtrk. Za tri dni (dve noči) zapuščamo Cusco, kamor se bomo sicer še vrnili, a le za eno kratko noč. Odpeljemo se do inkovskega svetišča Quenko, kjer se sprehodimo skozi kratek labirint, ki sta ga narava in Inki izklesali v veliko monolitno skalo. Sredi veličastne andske narave obiščemo najprej zavetišče za tako ali drugače ogrožene živali, seznanimo pa se tudi z vsemi štirimi andskimi sorodniki kamel: lamo, alpako, vikunjo in gvanakom. Kmalu se globoko pod nami odpre barvita Valle Sagrado, oziroma Sveta dolina z mestecem Pisacom, ki se ponaša z najbolj živopisno tržnico v Peruju. A pred tem nas čaka še sprehod po inkovskih ruševinah, ki bdijo visoko nad Pisacom. Udobna steza nas vodi med inkovskimi zgradbami na razgledišče, kjer se pod nami odpre neverjeten pogledi na bližnjo pokrajino. Popoldan nas čaka udobna vožnja po rodovitni Sveti dolini, polni staroselskih vasi, pred večerom pa še sprehod med bazenčki bližnjih solin Maras. Dan zaključimo v Urubambi, mestu, ki je dobilo ime po istoimenski reki. Nočitev.

12. dan URUBAMBA – OLLANTAYTAMBO – vlak v AGUAS CALIENTES. 

Po zajtrku se odpeljemo v najlepše ohranjeno inkovsko vas, Ollantaytambo. Dobrih dvesto stopnic nas pripelje na vrh sončevega svetišča. Kako so Inki sem gor spravili vse te ogromne kamnite bloke, če mi že sami sebe komaj? Po sprehodu se v vasici okrepčamo s kokinim čajem, potem pa se odpravimo na železniško postajo, kjer nas že čaka verjetno najbolj slaven vlak na svetu. Dolina se počasi zoži in kmalu ostane prostora samo še za divjo reko Urubambo in spretno speljano železniško progo. Okoli nas so vse bolj strmi bregovi, rastje pa vedno bolj podobno tistemu iz deževnega gozda. Po uri in pol se znajdemo v mestecu Aguas Calientes, ki si je z vso muko izborilo svoj prostor v ozki kotanji med skoraj navpičnimi bregovi zelenih hribov. Popoldan preživimo v mestecu in uživamo v njegovem živahnem utripu. Morda nas premami kopanje v toplih izvirih, po katerih je kraj tudi dobil ime. Nočitev. 

13. dan AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU – vlak proti CUSCU.

Zajtrk. Zelo zgodaj smo že na poti proti najlepšemu kraju na svetu. Ko se umikajo jutranje meglice, je že tako skrivnostni Machu Picchu (UNESCO) še za odtenek bolj čaroben. Ni skrivnost, kdaj in kako je mesto nastalo, še vedno pa ostaja skrivnost čemu je bilo namenjeno. So tod bivali tisti najpomembnejši svečeniki? So morda v mestu bivale device Sonca? Je bil to neke vrste učni center? Kakor koli že, dejstvo je, da ga Španci niso nikoli odkrili in da sedaj stoji pred nami v vsej svoji lepoti. Ta dan si bomo kar največ lepot vzeli zase. Sprehajali se bomo med ruševinami svetišč, ter posedali in uživali v neverjetnih razgledih. Najbolj neutrudni se bomo po tlakovani inkovski poti povzpeli še na bližnja Sončeva vrata. V času kosila se bomo vrnili v Aguas Calientes in nato z vlakom proti nam že znanemu Cuscu. Nočitev.

14. dan CUSCO – let v LIMO (Miraflores).

Po zajtrku prosto do odhoda na letališče. Čas namenimo posedanju ob Plaza de Armas in občudovanju prelepega Cusca, ali zadnjim nakupom. Predvidoma popoldanski polet v Limo, prevoz do hotela, namestitev in nočitev.

15. dan LIMA (Miraflores) – let v EVROPO.

Zajtrk. Dopoldan se sprehodimo po pečinah nad Pacifikom, potem pa se odpeljemo do zgodovinskega dela mesta (UNESCO), kjer si ogledamo najbolj pomembne kolonialne zgradbe. Popoldan transfer proti letališču, od koder zvečer poletimo proti Evropi.

16. dan EVROPA – LJUBLJANA.

Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane).

VIZE: Slovenci vize za Peru ne potrebujemo. Potrebujemo le potni list, ki naj bo veljaven še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Cepljenje ni potrebno.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija na višini od 1.550 do 3.900 m. Obstaja možnost višinske bolezni, pred samim potovanjem vam priporočamo posvet z zdravnikom. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki telesu pomaga premagovati višinske izzive. Z dobro telesno kondicijo se možnost višinske bolezni zmanjšuje. Za uspešno prilagoditev višini priporočamo: počasno gibanje, pitje vode (vsaj 3 l ali več na dan), pomaga tudi uživanje česna, po želji (posvetujte se z vašim zdravnikom) pa tudi kakšen aspirin zvečer (pomaga pri redčenju krvi). V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Agencija Oskar ni odgovorna za stroške, ki nastanejo zaradi tega. Zdravstveno zavarovanje mora veljati tudi na višini nad 3000 metrov.

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevozi po programu, letališke pristojbine in varnostne pristojbine (319 EUR), prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana ,notranji let Cusco – Lima, nočitve glede na spodnji opis, prehrano glede na oznake pri vsakem dnevu potovanja, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom in drugimi vozili, prevoz s čolnom po jezeru Titikaka, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vožnja z vlakom Ollantaytambo – Aguas Calientes, vožnja z vlakom Aguas Calientes – Cusco, vse vstopnine po programu, stroške organizacije potovanja.

Namestitev: 12 nočitev v hotelih 3* z zajtrkom, ena nočitev na spalnem avtobusu, ena nočitev pri domačinih na otoku Taquile v dvoposteljnih sobah brez kopalnice s kosilom (brez možnosti enoposteljne sobe), večerjo in zajtrkom.


Termini in cene:

Zaradi dnevnih sprememb cen nas za točen termin, ceno in razpoložljiva mesta kontaktirajte.

Izpolnite obrazec za povpraševanje

Za več informacij o ponudbah ter rezervacijah nas pokličite na telefonsko številko 04 620 02 30 ali pa pošljite povpraševanje na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Niste našli želene ponudbe?

O nas

O nas
Kontakt z nami

Delovni čas:

  • Ponedeljek: 9.00-17.00
  • Torek: 9.00-17.00
  • Sreda: 9.00-17.00
  • Četrtek: 9.00-17.00
  • Petek 9.00-14.00
  • Sobota, Nedelja, Pazniki: Zaprto

Kontakt z nami

Turistična agencija Dopustek
Ulica Jule Vovk Molnar 4, 4260 Bled

M:+386 (0)4 620 02 30
E:info@dopustek.si