T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram

Opis:

Kraljevina Španija (špansko Reino de España), krajše Španija (špansko España) je obmorska država na jugozahodu Evrope, na Iberskem polotoku, ki si ga deli skupaj s Portugalsko na zahodu in Gibraltarjem na jugu. Kraljevina Španija vključuje Balearske otoke v Sredozemskem morju, Kanarske otoke v Atlantskem oceanu in mesti/enklavi Ceuta in Melilla v severni Afriki. Španija je država z bogato tradicijo, močno razvito in svojevrstno kulturo ter skorajda opevanim nočnim življenjem.

Poleg poležavanja na plažah so obiskovalcem Španije na voljo številne športne in kulturne aktivnosti kot so plezanje, kolesarjenje, golf, potapljanje, vodni športi, koncerti na prostem, muzeji, starodavne ruševine, nočni klubi, svetovno znane diskoteke ...

Kaj morate vedeti:

Glavno mesto: Madrid

Valuta: Evro

Število prebivalcev: cca 46.000.000

Elektrika: 220V

Tel. koda države: +34

Časovni pas: CET

Telefon za njuno pomoč: 112, 062 (civilna zaščita), 091 Policija

Domena: .es

Velikost države: 504,030 km²

Lastnosti pokrajine

Pokrajina je mestoma podobna drugim delom Sredozemlja z veliko skalnatih površin, travo in nizkim grmičevjem. Obala je razgibana in prepredena s številnimi zalivi in pečinami. Veliko je finega peska. Notranjost ponuja visoka gorovja z ledeniki, ravnice in nižje, kotaleče hribovje. Pestrost in raznolikost sta ključnega pomena pri privabljanju turistov.

Najbolj primeren čas za obisk

Celo leto.

Hrana

Hrana je zelo preprosta in "ljudska".

Pijača

 • Rioja (Vino)
 • Cerveza (Pivo)
 • Pina Colada (Koktejl)
 • Sangria (Vino s sadjem)
 • Calimocho (Vino s kokakolo)

 Nakupovanje

Nakupovanje je zelo popularna dejavnost številnih obiskovalcev države, večja in manjša nakupovalna središča ter nakupovalne ulice boste našli v številnih mestih.

Kultura

Kulturološko gledano spada Španija med t.i. Zahodne države. Zaradi močnega vpliva rimsko katoliške cerkve na vseh področjih se občasno Španijo oznaćuje tudi za latinsko državo. Skozi dolgo in pestro zgodovino je bilo nešteto vplivov iz vseh držav evrope, ki se odražajo v literaturi, slikarstvu, kuhinji, etc ...

Jezik

Španija je odprto multilingvistična. Za uradni jezik se smatra Španščina (Castellano), poleg tega se govori še:

 • aranščina
 • baskovščina
 • katalonščina
 • galicijščina

Varnost

Španija je varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost predvsem na glavnih turističnih destinacijah, kjer ste lahko žrtev manjših tatvin predvsem, ko gre za denarnice, mobilne telefone in druge vredne predmete.

Zdravje

Za Španijo ne potrebujete cepljenj.

V državi lahko uporabljate Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je pred potovanjem potrebno naročiti pri ZZZS vendar nudi zavarovanje samo v primeru nujnih zdravstvenih storitev.

Na tržiču so na voljo tudi številna komercialna zdravstvena zavarovanja, ki nudijo kritje precej širšega nabora storitev.

Telekomunikacije

Telefon

Pokritost z mobilnim signalom je dobra. V državi imajo štiri velike ponudnike.

 • Movistar
 • Vodafone
 • Orange
 • Yoigo 

Internet

Dostop do interneta je na voljo na vsakem koraku, večina restavracij in barov predvsem v turističnih središčih nudi brezplačno uporabo WiFi omrežja.

Pošta

Španska pošta je manj natančna in hitra kot ta, ki smo je navajeni doma. Vseeno so poštne storitve zlahka dostopne.

Spoštujte običaje

Španci so znani po sproščenem načinu življenja. Značilnost komunikacije v Španiji je veliko fizičnega kontakta, na kar se je treba kar malo navaditi.

Zahteve za vstopŠpanija je članica Evropske unije in Schengenskega območja. Slovenski državljani za vstop v Španijo potrebujejo veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Transport po destinaciji

Vlak

Dobre železniške povezave. Udeležba pri programu interrail.

Avto

Vozi se po desni strani cestišča brez posebnosti.

Niste našli želene ponudbe?