T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram

Opis:

Malta je eden najbolj priljubljenih počitniških krajev že desetletja. Vsako leto privabi ogromno turistov iz vseh koncev sveta. Vroči sončni žarki, ozke vijugaste uličice, številne legende, zgodovinski ostanki, samotni ali živahni zalivčki ter številne plaže – vse to in še več je razlog, da obiščete ta košček sveta.

Počitniške destinacije:

  • Malta, sončni mozaik svetovne zgodovine;
  • Gozo - nedotaknjen in edinstven otok Sredozemlja;
  • Comino - otok turkiznih globin.

Kaj morate vedeti:

Dokumenti: Osebna izkaznica ali potni list, veljaven vsaj še 3 mesece

Denar: Evro (€). Na skoraj vseh prodajnih mestih in v restavracijah je mogoče plačevati tudi s kreditnimi karticami (Visa, Mastercard ...). 

Jezik: Uradna jezika sta malteščina in angleščina, mnogi Maltežani govorijo italijansko. V hotelih višje kategorije govorijo tudi nemško.

Čas: Slovenija 12.00 – Malta 12.00

Telefon: Mednarodna klicna številka za Malto je +356. Mobilni operaterji podpirajo roaming z evropskimi in mednarodnimi ponudniki.

Električna napetost: 240 voltov. Adapterje lahko kupite na Malti (približno 5 €).

Zdravstvene storitve: Bolnišnice ali zdravniki so v vsakem turističnem kraju, pridejo pa tudi v hotel. Enkraten obisk zdravnika stane približno 100 €. Pred odhodom priporočamo, da zaprosite za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki krije vse potrebne zdravstvene storitve, razen tistih, za katere nacionalna zakonodaja določa, da jih je treba plačati. Kartice ni mogoče uveljaviti pri zasebnikih, ki niso vključeni v javno zdravstveno mrežo. Če za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja niste zaprosili, se stroški plačajo takoj. Ob predložitvi računa vsem zavarovancem doma Zavod za zdravstveno zavarovanje povrne domačo standardno ceno, vendar po predhodnem mnenju zdravnika izvedenca o nujnosti zdravljenja. Vsem potnikom, ki bodo aranžmaje iz tega kataloga plačali po rednih cenah iz priloženega cenika, Intelekta podarja zdravstveno zavarovanje z asistenco CORIS, ki potnikom omogoča 24-urno zdravstveno pomoč oziroma asistenco, finančno varnost v okviru dogovorjene zavarovalne vsote, kritje stroškov zdravljenja, vseh potrebnih prevozov in prevoza domov. 

Javna prevozna sredstva: Med posameznimi turističnimi kraji je redna avtobusna povezava. Avtobusi so funkcionalni in poceni. Cena dnevne vozovnice za turiste stane 1,50 €. Obstaja pa tudi možnost nakupa 3-, 5- ali 7-dnevne vozovnice. Cene za taksi so razmeroma visoke, in čeprav imajo taksiji taksimeter, se za ceno lahko dogovorite vnaprej. Pozor, na Malti vozila vozijo po levi strani.

Šport: Malta je pravi raj za ljubitelje vodnih športov: potapljanje, srfanje in jadranje.

Nakupi: Malta je znana po svojih ročno izdelanih čipkah in poslikanem pihanem steklu iz Medine.

Podnebje: Malta je sredozemska država z vročimi poletji in milimi deževnimi zimami. Prav zato poleti skoraj nikoli ne dežuje, temperature pa so toliko višje, julija in avgusta včasih tudi do 40 ºC. 

Hrana in pijača: Najbolj znane malteške jedi, kjer se čuti vpliv italijanske in angleške kuhinje, so timpana, zajec (fenek) in riba (lampuki), prav tako ne smemo pozabiti na pistizzi. Načelno je malteška kuhinja znana po manj začinjenih, večinoma kuhanih jedeh. Od pijač je treba omeniti pivo Cisk, ki je enkratno, dobra pa so tudi malteška vina. Od brezalkoholnih pijač vam priporočamo njihovo nacionalno osvežilno pijačo Kinnie, narejeno iz pomaranč, vode in zelišč.

Hrana v hotelih: Hrana je v tujini vedno drugačna kot doma, v večini hotelov na Malti pa lahko za večerjo izbirate med več meniji, med katerimi so po navadi naslednje jedi: riba, svinjina, govedina ali kaj podobnega; hladni narezek, omleta. V hotelih višje kategorije je ponudba jedi bolj raznolika, tako da vam ob malteških specialitetah ponujajo tudi priznane jedi iz mednarodne kuhinje.

Hoteli: Malta je sredozemska država, zato je temu primerna tudi kategorizacija hotelov. Hotel s tremi zvezdicami se razlikuje od hotela iste kategorije v Zahodni Evropi; velikokrat bi mu lahko dali pol zvezdice ali eno manj. Če ste turist, za katerega je na počitnicah nastanitev precej pomembna, vam priporočamo, da se odločite za objekt z vsaj pol ali eno zvezdico več kot običajno. 

All inclusive: Zadnje čase je zaradi modnih smernic tudi nekaj hotelov na Malti začelo ponujati all inclusive. Ker pa je večina hotelov v mestih obkrožena s številnimi restavracijami, barčki ter ponudniki različnih dogajanj, je ta ponudba namenjena predvsem tistim, ki bi radi kaj privarčevali, ne pa tistim, ki bi radi kaj spektakularnega doživeli.

Podoba Malte: Malta ima dva obraza in od vsakega posameznika je odvisno, katerega bo videl in si zapomnil. Je država, ki ima bogato izročilo in veliko znamenitosti, država, ki ponuja sonce, toplo morje, prijazne ljudi, noro nočno življenje in še in še. Po drugi strani pa je večinoma kamnita pokrajina brez zelenja, prebivalci nimajo najboljšega odnosa do okolja, poleti je včasih neznosna vročina, kultura, arhitektura in hrana pa so tako zelo drugačne. Pa vendar je Malta država, ki se je ne da primerjati z nobeno drugo. Je pač dežela, ki jo je treba sprejeti takšno, kot je, in jo takšno tudi vzljubiti.

Večne gradnje: Na Malti traja sezona vse leto, zato se lahko zgodi, da bodo v vašem objektu ali v bližnji okolici potekala manjša prenavljanja ali izgradnje novih objektov. To lahko povzroča manjši hrup in tudi malce več prahu kot običajno.

Predstavništva: V Sloveniji: Konzulat Republike Malte, Kersnikova 11, 1000 Ljubljana, tel.: 041 444 014. Na Malti: Veleposlaništvo Republike Slovenije, Palazzo Parisio, Merchants Street, Valletta, tel.: +356 21 24 28 53, faks: +356 21 23 70 63. 

Niste našli želene ponudbe?

O nas

O nas
Kontakt z nami

Delovni čas:

  • Ponedeljek: 9.00-17.00
  • Torek: 9.00-14.00
  • Sreda: 9.00-17.00
  • Četrtek: 9.00-17.00
  • Petek 9.00-14.00
  • Sobota, Nedelja, Pazniki: Zaprto

Kontakt z nami

Turistična agencija Dopustek
Ulica Jule Vovk Molnar 4, 4260 Bled

M:+386 (0)4 620 02 30
E:info@dopustek.si