T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram

Opis:

Na severovzhodu Afrike se nahaja Egipt. Ena najpopularnejših turističnih destinacij sveta. Na območju današnjega Egipta je bila doma nekoč ena največjih svetovnih civilizacij, katera je pustila pečat še v teh dneh. Egipt je država polna zgodovinskih znamenitosti in fantastičnih muzejev. Egipt je tudi meka za vse, ki imajo radi potapljanje ter preostale vodne aktivnosti. V Rdečem morju najdemo namreč enega najlepših koralnih grebenov.

Kraji: Sharm el Sheikh: raznoliko življenje in rdeči koralni greben v Sharm el Sheiku so pravni magnet za turiste. Predvsem pridete tu na svoj račun potapljači in eko-turisti. Sharm El Shake je zagotovo najbolj priljubljeno mesto Egipt-a zaradi svoji prvorazrednih resortov in živahnega nočnega življenja.

Dahab: odlično mesto za potapljače in windsurfer-je. Ta bivša beduinska ribiška vas je znana po svoji sproščenosti. V Dahabu je doma tudi Modra luknja (Blue Hole), svetovno najbolj zahtevno in nevarno potapljaško mesto.

Hurgada: počitniško mesto ima nekatere najboljše potapljaške in snorkling lokacije na svojih koralnih grebenih. V bližini so tudi prečudoviti 'Giftunovi otoki.

Marsa Alam: mesto počasi postaja vrhunska turistična destinacija, še posebej za potapljače. 

Kaj morate vedeti: 

Glavno mesto: Kairo

Valuta: egiptovski funt (EGP)

Število prebivalcev: 80.000.000

Elektrika: 220 V

Tel. koda države: ++20

Časovni pas: CET UTC+2

Poletni letni čas (DST) CEST (UTC+3)

Telefon za njuno pomoč:

  • Policija: 122
  • Turistična policija: 126
  • Prva pomoč: 123
  • Gasilci: 125

Domena: .eg

Velikost države: 1.001.450 km²

Vstopna določila

Za vstop v Egipt potniki potrebujejo vizum. Načeloma se pridobi neposredno ob vstopu v Egipt in stane 28 – 30 € (s stroški posredovanja). Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva povratka. Ker se lahko pogoji za vstop spremenijo in veljajo drugi pogoji za začasne potne liste, naše goste naprošamo, da pred odhodom pri pristojnih organih preverijo pogoje za vstop v Egipt.

Ob določenih pogojih je za državljane Slovenije vstop na Sinajski polotok možen brez plačila vizuma. »Sinai only« vizum velja za bivanje največ 14 dni, le v določenih območjih (npr. Sharm el Sheikh) in omejuje gibanje turistov.

Vsi otroci (od rojstva) potrebujejo za vstop lasten potni list. Vpis v drugih potnih listih ni dovoljen. 

Ob vstopu je potrebno izpolniti formular, kamor se vpisujejo podatki iz potnega lista ter o bivanju v kraju letovanja.

Potnike drugih narodnostih naprošamo, da pri pristojnem konzulatu preverijo, katere potne dokumente morajo predložiti ob vstopu v Egipt. 

Opozorili bi vas radi, da si morajo osebe, ki potrebujejo schengenski vizum, ob rezervaciji destinacije, ki se nahaja izven schengenskega območja, pridobiti tako imenovan »večkraten schengenski vizum«, da se lahko vrnejo v državo na schengenskem območju. V primeru, da tega vizuma nimajo, jim lahko tudi letalske družba zavrne povratek iz kraja letovanja.

Vsak potnik je sam odgovoren za ureditev potovalnih dokumentov in njihovo veljavnost.

Denar in plačilna sredstva

Uradno plačilno sredstvo je egiptovski funt (1 LE = 100 piastrov). Tečaj (maj 2016): 1 EUR = 10 LE. Vnos tuje valute ni omejen, iznos pa je omejen na največ 20 LE na osebo. Bankomati so ob večjih bankah in hotelih (dvig egiptovskih funtov s plačilom provizije). V večini hotelov je možno plačilo z mednarodnimi kreditnimi karticami. Prosimo upoštevajte, da se lahko tečaj dnevno spreminja.

Jezik

Uradni jezik je arabski. V turističnih središčih govorijo tudi angleško, francosko in nemško.

Lokalni čas

Časovna razlike med egiptovskim in srednjeevropskim časom ni. Do časovne razlike lahko pride v času ramadana.

Fotografiranje in snemanje

Fotografiranje in snemanje letališč ali vojaških objektov je v Egiptu strogo prepovedano. Pred fotografiranjem oseb jih prosite za dovoljenje. Strogo je prepovedano fotografiranje in snemanje številnih muzejev in znamenitosti in zahteva se, da se fotoaparati, kamere pa tudi mobilni telefoni oddajo pri vhodu. Priporočamo vam, da ob izletih snemalne naprave preventivno shranite v hotelskem sefu, da vam jih ne bo potrebno puščati ob vhodih ali na avtobusu. 

Ogledi

Ob ogledih templjev in muzejev prosimo za ustrezno vedenje. Prosimo tudi, da se ne dotikate kamnitih sten, antičnih kipov ali razstavnih eksponatov. Prepovedano je zbiranje kamnov ali predmetov. Priporočamo, da za izlete izberete primerno trpežno obutev. Ogled cerkev in mošej je včasih možen le od zunaj, saj med mašo ali molitvijo obreda ne motimo, prosimo za razumevanje. Ob ogledu mošej so potrebna primerna oblačila, ki zakrivajo telo (npr. ne kratke hlače in krila).

Dodatni stroški

V Egiptu so alkoholne, še posebej uvožene tuje žgane pijače zelo drage.

Cepljenja

Opozarjamo, da je za vsa potovanja v tujino priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A, tetanusu, davici in otroški paralizi. Priporočamo, da s seboj vzamete zdravila za uravnavanje prebave in želodčne težave. Prosimo, da spremljate aktualne informacije in napotke na spletnih straneh zunanjih ministrstev.

Zdravstvena oskrba

Medicinska oskrba je v Egiptu zagotovljena po področjih. V turističnih središčih so za nasvet na voljo zdravniki in izobraženi lekarnarji, ki večinoma govorijo tudi angleško ali nemško. V večjih hotelih lahko zdravnika takoj prikličejo. Oskrba z zdravili je pod državnim nadzorom in je primerljiva s srednjeevropskimi razmerami.

Kategorije hotelov

V katalogu navedene kategorije so določene s strani nacionalnega urada Egyptian Hotel Association in ustrezajo uradnim kriterijem.  Neodvisen urad Egyptian Hotel Association redno pregleduje ali hotel izpolnjuje pogoje za dodeljeno kategorizacijo.

Napitnine

Napitnine so za Egipčane zaradi nizkih prihodkov zelo pomembne in včasih edini vir preživetja. Zaposlene bo razveselila napitnina med 5 in 10 % zaračunanega zneska. V kolikor se napitnine ne da, je to nevljudno. Na križarjenju po Nilu je običajno, da se zbere pavšalna napitnina za vse zaposlene.

Hrana in pijača

Kot za vse južne dežele, velja priporočilo uživanja le kuhanih in pečenih jedi. Voda iz vodovoda ni pitna in se lahko uporablja le za umivanje.

Obiski restavracij

Prosimo upoštevajte, da veljajo ob obisku hotelskih restavracij določena pravila. Neprimerna oblačila (npr. kopalke ali športna oblačila) so lahko za druge goste in hotelsko osebje moteča.

Ponudbe v božičnem in novoletnem času

Ob božiču in na silvestrovo so v hotelih večinoma organizirane posebne gala večerje in prireditve. Za te je v kraju letovanja potrebno doplačilo, ki je lahko tudi obvezno. Prosimo, da tudi ob teh dnevih upoštevate priporočila glede garderobe.

Promet in javna prevozna sredstva

Promet v Egiptu ni primerljiv z navadami na slovenskih cestah. Zaradi tega je v preteklosti večkrat prišlo do prometnih nesreč, tudi s turističnimi avtobusi. Seveda nam varnost predstavlja najvišjo prioriteto, zaradi česar najemamo le agencije katerih vozniki se strogo držijo predpisanih časov za počitke ter so obvezani k primerni in varni vožnji. Javno prometno omrežje v Egiptu je dobro razvito. V mestih pa so taksiji in skupinski taksiji cenovno ugodno prevozno sredstvo.

Vera

V Egiptu je Islam državna religija. Koptski kristjani so druga največja verska skupnost. Ramadan (postni mesec) je v islamu sveti čas. Post traja od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Ramadan je, tako kot velika noč, vsako leto ob drugem času (v devetem mesecu muslimanskega koledarja). Zaradi lokalnih predpisov so lahko med ramadanom določene kulturne znamenitosti zaprte in program potovanja se spremeni.

Mobilni telefoni

Dovoljen je vnos mobilnega telefona v Egipt. O cenah in dosegljivosti vas bo obvestil vaš operater. V turističnih središčih je pokritost mobilnega omrežja dobra, v oddaljenih področjih pa ni najboljša.

Niste našli želene ponudbe?

O nas

O nas
Kontakt z nami

Delovni čas:

  • Ponedeljek: 9.00-17.00
  • Torek: 9.00-17.00
  • Sreda: 9.00-17.00
  • Četrtek: 9.00-17.00
  • Petek 9.00-14.00
  • Sobota, Nedelja, Pazniki: Zaprto

Kontakt z nami

Turistična agencija Dopustek
Ulica Jule Vovk Molnar 4, 4260 Bled

M:+386 (0)4 620 02 30
E:info@dopustek.si